קצב הלב (דופק) אותו אנו רואים במד הדופק שלנו הוא בעצם תגובת הגוף לאימון. זוהי אינה מדידה ישירה של העומס. מה שקורה באמת זה השרירים העובדים קשה יותר דורשים יותר חמצן מהמערכת הקרדיווסקולרית (לב-ריאה). מאחר והחמצן נישא על תאי דם אדומים הדופק עולה כתוצאה מהדרישה ליותר חמצן. הדופק הוא בעצם שיטת מדידה לא ישירה למדידת העומס המופעל על השרירים, אך בהעדר דרך ישירה, הדופק עצמו מספק מידע חשוב! עוד בסוף שנות ה70 של המאה הקודמת מחקרים הראו על קורלציה גבוהה בין גובה הדופק לרמת העומס המופעל על הגוף, מה שאפשר כבר אז למאמנים וחוקרים ליצור את “אזורי העבודה” (HR Zones) . אך בעשורים שחלפו מאז, מדע הספורט המשיך להתפתח ולמדנו שישנם לא מעט גורמים שמשפיעים על הדופק. וגורמים אלה מלמדים שמד הדופק, ככלי אימוני, הוא לא מספיק אמין ולא אפקטיבי. הנה כמה נקודות למחשבה-
אז מה עושים ? לפעמים נדמה ששעוני הדופק/ספורט היו כאן מאז ומעולם, אבל למעשה עד שנות ה80 הדרך הכמעט יחידה לקבוע עצימות באימון או תחרות היתה מבוססת על תחושה או Perceived Exertion (“מאמץ נתפס” בתרגום מילולי) . נחלק את רמת המאמץ לסולם של ערכים כפי שהרץ חווה אותה. למשל בערכים 1-10, או 1-5. כאשר 1 תמיד מסמל את העצימות הכי נמוכה.
המח שלנו הוא עדיין הכלי הכי משוכלל בהערכת העומס ו/או העצימות. המטרה שלנו כרצים היא לא למצוא את מד הדופק המשוכלל ביותר אלא לתרגל את היכולת שלנו לנטר את העצימות והעומס באמצעות התפיסה שלנו את המאמץ בסולם כזה או אחר.
מוזמנים לפנות אלי בכל שאלה או בקשה
נתראה על השבילים 🏃🏃
אילן פריש
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם